Sijainti: Pääsivu / Nähtävää ja tutkittavaa / Alkuperäisiä kokemuksia

Alkuperäisiä kokemuksia

Alkuperäisiä kokemuksia

 

Entisajan elämään voi Tervolassa sukeltaa aivan kivikaudelta saakka. Törmävaaran kivikylä tarjoaa matkan esihistoriaan. Alueeseen voi tutustua joko opastetusti tai omatoimisesti. Peräpohjalaiseen lähihistoriaan pääsee puolestaan tutustumaan Paakkolan kotiseutumuseossa. Perinteiseen kirkkorakentamiseen voi tutustua Törmävaaran ortodoksisen Tsasounan ja keskustaajaman kirkkomaiseman kautta.

 

Törmävaaran kivikylä

Tervola on kivikaudella ollut todellinen sen ajan metropoli. Kunnan alueelta on löytynyt yksi Euroopan suurimpia yhtenäisiä kivikautisia asutuksia. Törmävaaran kivikylän alueella on Varejoen vanha kyläkoulu, josta löytyy Tervolan muinaishistoriaa esittelevä näyttely. Tunnelmaa kivikauden asumisesta saa Törmävaaraan rakennetuista turvekotaa mukailevista asumuksista. Paikan päällä kävijät voivat napata repun selkään ja kulkea paikoille, jossa oli elämää jo 6000 vuotta sitten.

Osoite: Tsasounantie 16, 95300 Tervola

Kivikylän esittelystä ja palveluista voit tiedustella: Varejoen kyläyhdistys, p. 040 776 9691, puh. Eila Forsell 040 509 9261; puh. sihteeri 0400 992 288

Lisätietoa Törmävaaran kivikylästä Varejoen kyläyhdistyksen sivuilla: http://varejoki.net/215

 

Tervolan kotiseutumuseo

Perinteiseen peräpohjalaiseen kulttuuriin voit tutustua Tervolan kotiseutumuseolla. Museon alueella on 30 erilaista rakennusta, joissa pääsee tutustumaan entisajan elämänmenoon. Museolla esineistö ja tilat eivät seiso pölyttymässä vaan vierailijoiden on mahdollisuus tutustua niihin ihan kädestä pitäen.  Museon näyttelypuistossa on nähtävillä monipuolisesti alueen eri kasvilajeja, ja onpa joukossa muutama harvinaisuuskin. Harvalla meistä on enää mahdollisuutta palata mummoloiden idylliin saatikka tarjota niitä lapsillemme. Täällä se on mahdollista.

Osoite: Nelostie 373, 95300 Tervola

 

Trifon Petsamolainen tsasouna

Petsamolaiseen perintöön kuuluva Lapin eteläisin tsasouna löytyy Tervolasta. Varejoella sijaitseva ortodoksinen tsasouna on nimetty Trifon-munkille.

Esittelyt Katri Vuori, puh. 040 716 1557

Osoite: Tsasounantie 1, 95300 Tervola (Törmävaaran kivikylän vieressä)
Tsasounantie 16, 95300 Tervola

 

Keskustaajaman kirkkomaisema

Tervolan keskustaajaman kupeesta, Kemijoen vehreältä rantatörmältä, matkailija löytää idyllisen kirkkomaiseman. Alueella on harvinaisen upea vanha puukirkko, joka on rakennettu 1687. Samassa pihapiirissä on lisäksi hieman uudempi iso puukirkko ja seurakuntakeskus marmoriseinineen, joten alueella pääsee tutustumaan kirkkoihin kolmelta eri vuosisadalta.

Osoite: M.A. Castrenintie 4, 95300 Tervola

Tervolassa tapahtuu